Nyungwe шума

Проширување за 970 квадратни километри низ величествен ридовите на југоисток Руанда, Nyungwe Националниот парк е најголемиот блок на планинско шуми во Источна или Централна Африка, и еден од најстарите, датираат од пред последното ледено доба.

А уникатно богата центарот на цветни разновидност, Nyungwe шума има повеќе од 200 различни видови на дрво, и голем број на цветни растенија вклучувајќи го и непрактичен гигант Lobelia и домаќин на шарени орхидеи.
Широка мрежа на добро одржувани патеки води низ Nyungwe шума на различни водопади и гледање поени. А удобно селски одмор куќа и погодно камповите лежи покрај главниот пат, и резерва може лесно да се посети како еден ден патување од градовите Butare и Cyangugu.
Nyungwe Националниот парк не, сепак, заслужуваат повеќе време: секој кој сака да ги пратите шимпанза и да видиме неколку варијанти на помали приматот ќе треба два дена таму – и посветен набљудувачите на птици никогаш не би сакале да ја напушти!

Nyungwe шума е многу примамливи за примати:
13 видови во сите, вклучувајќи humankinds најблиску живеат во однос на шимпанзо, како и убав LHoests мајмун и сто силна војници на пријатни акробатски Ангола Colobus. Најважните орнитолошки локалитет во Руанда, Nyungwe шумата крие речиси 300 видови птици, од кои дваесетина се ограничени на неколку планинско шуми на Albertine Рифт.

На птичји нагласување на Nyungwe Националниот парк е голема сина turaco – на чуден сина, црвена и зелена птица која струи од дрво на дрво како поворка на рационализација психоделичен мисирки.

Факти За Nyungwe шума
Површина

970 квадратни километри (378 квадратни милји), најголемата шума блок во Источна Африка.
Висина
Меѓу 1,600 метри и 2,950 метри (Меѓу 5,600 стапалата и 9,700 нозете).

Температурен опсег
0-30 степени C (32-85 степени F, просечниот дневен температура: 15.5 степени C (60 степени F).
Врнежи
1800-2500 мм годишно (71-78 инчи).
Дождовната сезона
Сеп-МАЈ.
Сувата сезона
Ју-АВ, со неколку суви недели во декември / јануари.

Шума Тип
Nyungwe шума е составена од комплекс матрица на Albertine Рифт планинско шумски. Nyungwe Националниот парк е познат по својот нерамен терен и комплексни мозаик од густа вегетација видови од висок густите шуми да се отвори, цвет исполнет мочуриштата. Во границите на паркот има разновидна топографија со различни типови почва обезбедување на микро живеалишта за двете растенија и животни. Влажна, плодна почва поддржува високи шуми, додека сува сртови обезбеди живеалиште за пократок дрвја и грмушки. Југоисточниот дел на Nyungwe се blanketed со бамбус, важен производ, додека поплавен шуми, мочуриштата, и отворени тревни покривка се прошарани во текот.