Intore

Baleti tradicionale e Ruandës është një nga traditat africas gjata themeluar dhe më pak të ekspozuara muzikore. Përdorimi i Baletit fjalë është një produkt i rregull belg kolonial. Në të vërtetë, formë e artit është rafinuar gjatë shekujve në gjykatat e Ruandës Mwami (Mbretërit).

Ka tri komponente kryesore të Ruandës Baletit, dhe një performancë standarde nga një grup do të përmbajë të gjitha tre. Këto janë këngë / vallet që janë esenca e formë arti (dhe janë të referuara këtu si 'Baletit'), Intore (valle e heronjve) dhe Ingoma ('Drums').

'Dance of Heroes' kryhet nga burra të veshur bar wigs dhe shtiza mbante. Sfondi është një valle e kryer nga luftëtarët kthehen, Fitorja festuar në betejë. Valltarët lëvizin nga njëra anë në tjetrën kombinuar hir dhe koreografi komplekse me një agresion të papërpunuara. Në faza të caktuara kërcimtarë të ndaluar, me krahë të hapura dhe make-curdling gjakut crys betejë.
Këto thirrje janë individuale për çdo balerin dhe përfaqësojnë luftëtarët declaiming detajet e sa ai kishte vrarë në betejë. Betejat hutu përfshirë tradicionalisht, Tutsi dhe TWA luftuar së bashku me njëri-tjetrin kundër një armiku të përbashkët. Performanca e Intore prandaj gjithmonë ka përbërë nga luftëtarë të të gjitha grupeve vallëzimi së bashku.