Intore

На традиционалниот балет на Руанда е еден од Јужна Африка најдолгата основани и најмалку изложени музички традиции. Употребата на зборот балет е производ на белгискиот колонијално владеење. Всушност, на уметничка форма е усовршуван преку вековите во судовите на Руанда Mwami (кралеви).

Постојат три главни компоненти Руанда Балет, и стандардна изведба од страна на група ќе ги содржи сите три. Ова се песни / танци кои се суштината на уметничка форма (и се наведени тука како "Балет"), Intore (танц на хероите) и Ingoma ("Тапани").

На "Танц на Heroes' се врши од страна на мажите облечени во трева перики и носење копја. Позадина е танц врши враќање воини, слави победа во битка. На танчери се движат од страна на страна комбинирање благодат и комплексна кореографија со суровини агресија. Во одредени фази на танчери запре, со рацете испружени и направи крв-curdling битка crys.
Овие разговори се индивидуални за секој играч и претставуваат воини declaiming детали за тоа колку тој убиени во битка. Битки традиционално вклучени Хуту, Тутси и TWA борат заедно со секој-друг против заедничкиот непријател. Ефикасноста на Intore затоа секогаш се состоеше од воини на сите групи играат заедно.