RWANDA DIRECT

Responsible Safaris

http://www.mountain-gorilla-safaris.comОдговорен Патување – На врвот линија
Одговорен патување е нов начин на патување за оние кои имале доволно на масовниот туризам. It is about respecting and benefiting local people and the environment – but it is about far more than that.

Ако патувате за релаксација, исполнување, Откритието, авантура и да научат, наместо едноставно да функционирам исклучување места и нешта,  then responsible travel is for you.
Одговорен патување одговара на љубопитните авантуристи на животот и ентузијасти.

Добивање на повеќе од вашиот одмор

Одговорен патување е за вас доближувајќи го до локалните култури и средини преку вклучување на локалното население во туризмот. Тоа е за тоа во фер начин што помага да се обезбеди дека тие ќе ви даде дури и потопла добредојдени!

На пример, локален водич од дестинацијата ќе ти отвори очите на нивните култури и начини на живот далеку подобро отколку иселеникот водич некогаш може да го направи, Покрај тие, исто така, ќе заработи многу потребни приход од вас.

Одговорното патник претпочита помали групи, и да се исполнат некои локални луѓе (како и колеги патници) наместо да бидат опкружени со голем број луѓе од дома. Тие не сакаат да бидат одведени во врска во голем толпата како безимени лица и се разбере дека патува во помали групи прави локалните луѓе и култури подостапни.

http://www.mountain-gorilla-safaris.comОдговорното патник сака да добие малку повеќе од нивните патувања, и да се даде малку назад кон посебни места и луѓе кои се соочуваат. Тие сакаат подлабоко и пореално патување искуства. The responsible traveler values authenticity – experiences integral to local traditions, култури и обичаи на луѓето – отколку оние кои се создаваат за туризам, или оние чии постоечките значења и употреби станаа изгубени, како тие се пакуваат за туризам. No more 'Greek nights' во одморалиштата со само грчкиот народ дека се таму за да им служи на храна ве молиме!

Во исто време одговорните патник разбира дека некои културни искуства најдобро се чуваат приватни, и дека нивната посета ќе биде упад. Тие веруваат дека патувањето со почит заработува ги почитуваат.

Повторното откривање на природата

Одговорен патување е околу повторното откривање како да се доживее природата и да биде во неа, чувствувајќи го тоа, мириса неа и учење за тоа, наместо само да гледа во неа.
Преку ова тие го надополнува своите души. They would rather get out on foot than sit in a big bus, and are determined to leave no physical evidence of their visit but their footprints.

The responsible traveler understands local peoples relationship with environments, and that income from tourism can be a powerful incentive for conservation.

The responsible traveler values diversity – diversity of people, cultures and environments. They believe that they can grow as individuals through these experiences, and that their trip can make a positive contribution towards conserving global diversity.

Above all else the responsible traveler wants to cut loose and experience their world. The experienced responsible traveler knows how difficult it can be to do the right thing – and is humble and learns from their mistakes. Дали тие патуваат самостојно, или преку еден од водечките одговорен патување оператор, одговорното патник го прави и искуства на разликата.