RWANDA DIRECT

Goryle górskie

Rwanda Gorilla with babyMountain Gorilla (Gorilla beringei beringei) jest jednym z dwóch podgatunków goryli Wschodniej. To występuje tylko w górach Virunga wulkanicznych Afryki Środkowej, w ciągu trzech parków narodowych: Mgahinga, w południowo-zachodniej Ugandzie; Wulkany, w północno-zachodniej Rwandzie; i Virunga, we wschodniej części Demokratycznej Republiki Konga (DRC). Niektórzy twierdzą, że populacja Bwindi w Bwindi w Ugandzie Puszczy Impenetrable jest trzeci podgatunek, chociaż żaden formalny opis taksonomiczny został opublikowany.

Goryl górski ma dłuższe i ciemniejsze włosy niż inne gatunki goryla, umożliwiając mu żyć na dużych wysokościach i podróże w miejsca, gdzie temperatura spada poniżej zera. To jest przystosowany do życia na ziemi więcej niż jakikolwiek inny rzędu ssaków naczelnych, i jego stopy najbardziej przypominają ludzi. Goryle mogą być zidentyfikowane przez wydruków nosa unikalnych do każdego indywidualnego; Naukowcy często wykorzystują zdjęcia i ilustracje z nosem do identyfikacji i monitorowania.

 

Mountain Gorilla, jak wszystkie goryle, jest bardzo seksualnie dimorficzne, z mężczyźni zazwyczaj wadze dwa razy tyle co kobiet. Dorośli mężczyźni również mają bardziej wyraziste kościste grzebienie na górze (strzałkowy) i z powrotem (karku) ich czaszek, dając głowami bardziej stożkowaty kształt. Te grzbiety zakotwiczyć ogromne mięśnie dużymi szczękami. Dorosłe kobiety także mają te herby, ale są one znacznie mniej widoczne.
Dorośli mężczyźni są nazywane silverbacks. Gdy osiągną dojrzałość płciową, siodło z siwych włosów lub srebrna rozwija się na plecach. Włosy na plecach jest krótszy niż w większości innych części ciała, , a ich włosy ramię jest szczególnie długi. Pionowo, mężczyźni do 1,5–1.8 m (5–6 ft) w wysokości, o rozpiętości ramion z 2.25 m (7 ft 6 w) i ważą 204–227 kg (450–500 lb).

Goryl górski jest głównie naziemny i czworonożne. Jednak, będzie wspinać się na drzewa owocujących jeśli gałęzie mogą nieść ciężar, i jest zdolny do jazdy bipedally do 6 m (20 ft). Jak wszystkie małpy człekokształtne, innych niż ludzie, jej ramiona są dłuższe niż nogi. Porusza się przez głupiego-walking (jak Wspólnej Szympans, ale w przeciwieństwie do Bonobo i obu gatunków Orangutan), wspieranie jego ciężar na plecach swoich zakrzywionych palcach a nie na jego dłoniach.

Goryl górski jest dobowe, Najbardziej aktywny między 6:00 a.m. i 6:00 p.m. Wiele z tych godzin spędza jedzenie, ponieważ duże ilości pożywienia są potrzebne, aby utrzymać swoją ogromną większość. To Karma wczesnym rankiem, podparcia podczas późnym rankiem i około południa, a po południu to Karma ponownie przed odpoczywa w nocy. Każdy goryl buduje gniazdo z okolicznej roślinności do spania, budowy nowego co wieczór. Tylko dzieci spać w tym samym gnieździe, jak ich matki. Opuszczają swoje strony snu, kiedy słońce wschodzi około 6 PRZY, z wyjątkiem, gdy jest zimno i pochmurnie; potem często dłużej w ich gniazd.