RWANDA DIRECT

Berggorilla's

Rwanda Gorilla with babyDe berggorilla (Gorilla beringei beringei) is een van de twee ondersoorten van de Oost-gorilla's. Het is alleen te vinden in het Virunga vulkanische bergen van Centraal-Afrika, binnen drie nationale parken: Mgahinga, in zuid-west Oeganda; Vulkanen, in het noordwesten van Rwanda; en Virunga, in het oosten van de Democratische Republiek Congo (DRC). Sommigen beweren dat de Bwindi bevolking in Bwindi Impenetrable Forest Uganda is een derde ondersoort, hoewel er geen formele taxonomische beschrijving is gepubliceerd.

De berggorilla is langer en donkerder haar dan andere gorilla soorten, waardoor het op grote hoogtes en reizen wonen in gebieden waar de temperatuur beneden het vriespunt. Het heeft zich aangepast aan een leven op de grond meer dan enige andere niet-menselijke primaten, en haar voeten het meest lijken op die van de mens. Gorilla's kunnen worden geïdentificeerd via de neus prints uniek is voor elk individu; onderzoekers vaak gebruik van foto's en illustraties van neuzen voor de identificatie en monitoring.

 

De berggorilla, net als alle andere gorilla's, is sterk seksueel dimorf, met mannen meestal een gewicht van twee keer zoveel als vrouwen. Volwassen mannetjes hebben ook meer uitgesproken benige kammen op de top (sagittale) en weer terug (achterhoofd-) van hun schedels, het geven van hun hoofden een conische vorm. Deze toppen verankeren van de enorme spieren van hun grote kaken. Volwassen vrouwtjes hebben ook deze toppen, maar ze zijn veel minder uitgesproken.
Volwassen mannetjes zijn genoemd zilverruggen. Als ze geslachtsrijp zijn, een zadel van grijs of zilver gekleurd haar ontwikkelt op hun rug. De haren op hun rug is korter dan op de meeste andere lichaamsdelen, en hun arm haar is met name lange. Rechtop, mannetjes bereiken 1,5–1.8 m (5–6 ft) in de hoogte, met een spanwijdte van 2.25 m (7 ft 6 in) en wegen 204–227 kg (450–500 pond).

De berggorilla is voornamelijk terrestrische en viervoudige. Evenwel, het zal klimmen in bomen vruchtlichamen, indien de takken kan zijn gewicht te dragen, en het is in staat om draait bipedally tot 6 m (20 ft). Net als alle andere mensapen dan de mens, zijn armen zijn langer dan zijn benen. Het beweegt door knokkel-walking (zoals de gemeenschappelijke chimpansee, maar in tegenstelling tot de Bonobo en de beide soorten orang-oetan), ondersteuning van zijn gewicht op de rug van de gebogen vingers in plaats van haar handpalmen.

De berggorilla is overdag, het meest actief tussen de 6:00 ben. en 6:00 pm. Veel van deze uren worden besteed aan eten, als grote hoeveelheden voedsel nodig zijn om de enorme bulk houden. Het foerageert in de vroege ochtend, rust tijdens de late ochtend en rond het middaguur, en in de middag voer opnieuw vóór rust 's nachts. Elke gorilla bouwt een nest uit de omringende vegetatie om in te slapen, de bouw van een nieuwe elke avond. Alleen heel jonge kinderen slapen in hetzelfde nest als hun moeders. Zij verlaten hun slaapplaats sites wanneer de zon opkomt rond 6 op, behalve wanneer het koud is en bewolkt; dan zijn ze vaak langer blijven in hun nesten.