RWANDA DIRECT

Gunung Gorila

Rwanda Gorilla with babyGunung Gorilla (Gorilla beringei beringei) adalah salah satu daripada dua subspesies Timur Gorila. Ia hanya terdapat di gunung berapi Virunga pergunungan Afrika Tengah, dalam tempoh tiga taman negara: Mgahinga, di barat Uganda; Gunung berapi, di barat Rwanda; dan Virunga, di timur Republik Demokratik Congo (DRC). Ada yang mendakwa bahawa penduduk Bwindi di Hutan Bwindi Uganda Impenetrable adalah subspesies ketiga, walaupun tidak formal Penerangan taksonomi telah diterbitkan.

The Gorilla Mountain mempunyai rambut yang lebih panjang dan gelap daripada spesies gorila lain, membolehkan ia hidup di kawasan tanah tinggi dan perjalanan ke kawasan-kawasan di mana suhu jatuh di bawah beku. Ia telah disesuaikan dengan kehidupan di atas tanah yang lebih daripada mana-mana primat bukan manusia lain, dan kaki yang paling menyerupai manusia. Gorila boleh dikenal pasti oleh cetakan hidung yang unik kepada setiap individu; penyelidik sering menggunakan gambar dan ilustrasi hidung untuk mengenal pasti dan pemantauan.

 

Gunung Gorilla, seperti semua gorila, sangat seksual dimorphic, dengan lelaki biasanya berat dua kali ganda perempuan. Lelaki dewasa juga mempunyai puncak bertulang lebih ketara di atas (sagittal) dan belakang (nuchal) tengkorak mereka, memberi mereka kepala bentuk yang lebih kon. Puncak-puncak menambat otot besar-besaran rahang yang besar. Wanita dewasa juga mempunyai puncak-puncak, tetapi mereka adalah lebih kurang ketara.
Lelaki dewasa dipanggil Silverbacks. Apabila mereka mencapai kematangan seksual, pelana rambut kelabu atau perak berwarna membangun di belakang mereka. Rambut di belakang mereka adalah lebih pendek daripada pada kebanyakan bahagian badan yang lain, dan rambut lengan mereka amat panjang. Upright, lelaki mencapai 1.5–1.8 m (5–6 kaki) ketinggian, dengan span cabang 2.25 m (7 kaki 6 dalam) dan berat 204–227 kg (450–500 lb).

The Gorilla Mountain terutamanya darat dan berkaki empat. Walau bagaimanapun, ia akan mendaki ke pokok berbuah jika cawangan boleh membawa berat, dan ia mampu menjalankan bipedally sehingga 6 m (20 kaki). Seperti semua kera besar yang lain daripada manusia, senjata adalah lebih panjang daripada kaki yang. Ia bergerak dengan menyerah kalah-berjalan (seperti Cimpanzi Bersama, tetapi tidak seperti Bonobo dan kedua-dua spesis orang utan), menyokong berat di belakang jari melengkung dan bukannya kelapa sawitnya.

The Gorilla Gunung harian, yang paling aktif antara 6:00 a.m. dan 6:00 sore. Banyak waktu ini yang dibelanjakan makan, sebagai kuantiti besar makanan yang diperlukan untuk mengekalkan sebahagian besar besar-besaran. Ia foraj pada awal pagi, bersandar pada lewat pagi dan sekitar tengah hari, dan pada waktu petang ia foraj lagi sebelum berehat pada waktu malam. Setiap gorila membina sarang dari tumbuh-tumbuhan di sekitar untuk tidur di, membina yang baru setiap malam. Hanya bayi tidur di dalam sarang yang sama seperti ibu-ibu mereka. Mereka meninggalkan tempat tidur mereka apabila matahari terbit pada kira-kira 6 pagi, kecuali apabila ia sejuk dan mendung; maka mereka sering tinggal lebih lama di sarang mereka.