RWANDA DIRECT

Планински горили

Rwanda Gorilla with babyThe Mountain Gorilla (Gorilla beringei beringei) is one of two subspecies of Eastern Gorillas. It is only found in the Virunga volcanic mountains of Central Africa, within three national parks: Mgahinga, in south-west Uganda; Volcanoes, in north-west Rwanda; and Virunga, in the eastern Democratic Republic of Congo (DRC). Some claim that the Bwindi population in Uganda's Bwindi Impenetrable Forest is a third subspecies, although no formal taxonomic description has been published.

The Mountain Gorilla has longer and darker hair than other gorilla species, enabling it to live at high altitudes and travel into areas where temperatures drop below freezing. It has adapted to a life on the ground more than any other non-human primate, and its feet most resemble those of humans. Горилата може да се идентификувани од страна на носот отпечатоци единствен за секој поединец; Истражувачите често ги користите фотографии и илустрации на носот за идентификација и следење.

 

The Mountain Gorilla, како и сите горилата, е високо сексуално диморфичен, со мажите обично тежи двапати онолку колку што женките. Возрасни мажи исто така имаат поизразена коскени девијации на врвот (стреловиден) и назад (нухална) на нивните черепи, давање на нивните глави повеќе конусна форма. Овие девијации сидро на масивни мускули на нивните големи вилици. Возрасните женки, исто така, имаат овие девијации, но тие се многу помалку изразени.
Возрасни мажи се нарекуваат silverbacks. Кога тие достигнуваат сексуална зрелост, на седлото на сива или сребрена боја на косата се развива на нивниот грб. Косата на нивните грбови е пократок отколку на повеќето други делови од телото, и нивната рака коса е особено долг. Исправена, мажи достигне 1,5–1.8 м (5–6 ft) во височина, со една рака век на 2.25 м (7 ft 6 во) и тежат 204–227 кг (450–500 lb).

На планината горила е првенствено земните и quadrupedal. Сепак, тоа ќе се искачи во плодни дрвја ако гранки може да го носи неговата тежина, и тоа е способен да работи bipedally до 6 м (20 ft). Како и сите големи мајмуни, освен луѓето, нејзините раце се подолги од нозете. Тој се движи од панта-одење (Како заеднички шимпанзото, но за разлика од Bonobo и двете орангутан видови), поддршка на неговата тежина врз грбот на својата заоблена прсти, наместо своите дланки.

На планината горила е дневни, најактивен меѓу 6:00 изутрина. и 6:00 вечер. Многу од овие часови се потрошени јадење, како големи количества на храна се потребни за да се одржи својата масивна рефус. Тоа фуражи во раните утрински часови, почива во текот на доцните утрински часови и околу пладне, и во попладневните часови го фуражи повторно пред одмор во текот на ноќта. Секој горила гради гнездо од околните вегетација да спие во, изградба на нова секоја вечер. Само бебињата спијат во иста гнездо како и нивните мајки. Тие ги напуштат своите спиење сајтови кога сонцето изгрева во околу 6 сум, освен кога е студено и облачен; тогаш тие често остануваат подолго во нивните гнезда.