RWANDA DIRECT

Mountain Gorillas

Rwanda Gorilla with babyAn Gorilla Mountain (Gorilla beringei beringei) tá sé ar cheann de dhá fo den Oirthir Gorillas. Tá sé le fáil ach amháin i Virunga sléibhte volcanic de Lár na hAfraice, laistigh de thrí bpáirceanna náisiúnta: Mgahinga, i ndeisceart-iarthar Uganda; Bolcáin, i siar ó thuaidh Ruanda; agus Virunga, in oirthear bPoblacht Dhaonlathach an Chongó (DRC). Roinnt éileamh go bhfuil an daonra Bwindi Impenetrable Foraoise i Bwindi Uganda tríú fospeiceas, cé go bhfuil gan cur síos tacsanomaíoch foirmiúil foilsithe.

Tá an Gorilla Mountain ghruaig níos faide agus níos dorcha ná speicis gorilla eile, a chumasú dó chun cónaí ag airde ard agus taisteal isteach i réimsí ina titim teocht thíos reo. Tá sé tar éis oiriúint chun saol ar an talamh níos mó ná aon príomháidh neamh-dhaonna eile, agus resemble a chosa is iad siúd ar dhaoine. Is féidir gorillas a aithint trí priontaí srón uathúil do gach duine; úsáid taighdeoirí go minic grianghraif agus léaráidí de noses le haghaidh aithint agus monatóireacht.

 

An Gorilla Mountain, cosúil le gach gorillas, Tá an-dimorphic gnéasach, le fir mheá ghnáth dhá uair oiread agus is mar mhná. Tá fhir fásta freisin crests bony níos suntasaí ar an mbarr (sagittal) agus ar ais (nuchal) a gcuid skulls, thugann a gcuid cinnirí cruth níos cónúil. Na crests ancaire na matáin ollmhór a n-jaws móra. Tá mná do dhaoine fásta chomh maith leis na crests, ach tá siad i bhfad níos lú pronounced.
Fhir fásta a dtugtar silverbacks. Nuair a shroicheann siad aibíocht gnéis, forbraíonn diallait na gruaige liath nó airgead-daite ar a ndroim. Is é an ghruaig ar a ndroim níos giorra ná ar an chuid is mó páirteanna eile de choirp, agus tá a gcuid gruaige lámh fhada go háirithe. Upright, fireannaigh bhaint amach 1.5–1.8 m (5–6 ft) ar airde, le réise lámh ar 2.25 m (7 ft 6 i) agus meáigh 204–227 kg (450–500 lb).

Is é an Gorilla Mountain príomha trastíre agus quadrupedal. Mar sin féin, Beidh sé tóg i crainn torthúla más féidir leis an brainsí chúraimí a chur meáchan, agus tá sé in ann oibriú le bipedally suas go dtí 6 m (20 ft). Cosúil le gach apes mór eile ná daoine, Is iad a chuid arm níos faide ná a chosa. Bogann sé le knuckle-siúil (cosúil leis an chimpanzee Coiteann, ach murab ionann agus an Bonobo agus an dá speiceas orangutan), tacaíocht dá meáchan ar chúl a mhéara cuartha seachas a palms.

Is é an Gorilla Mountain diurnal, is gníomhaí idir 6:00 a.m. agus 6:00 i.n. Go leor de na uair an chloig a chaitear ag ithe, mar a bhfuil gá le cainníochtaí móra de bia a chothú a mórchóir ollmhór. Tá sé Foráistí i go luath ar maidin, luíonn i rith na maidine go déanach agus timpeall meán lae, agus san iarnóin sé Foráistí arís roimh resting ar an oíche. Cuireann gach gorilla a nead ó fhásra máguaird a chodladh i, a thógáil ceann nua gach tráthnóna. Amháin naíonáin chodladh sa nead céanna lena máithreacha. A fhágann siad a láithreáin codlata nuair a ardaíonn an ghrian ag thart ar 6 ar, ach amháin nuair a bheidh sé fuar agus Clear; ansin siad fanacht go minic níos faide i gcuid neadacha.