RWANDA DIRECT

Езерото Киву

Lake Kivu rwandaЕзерото Киву е уникатен:
Нејзините длабоките води содржат огромно количество на растворени гас.
Постојат, всушност, 65 милијарди кубни метри метан, со други зборови, што е еквивалентно на 50 million tonnes of petrol lying at the bottom of the lake under 250 метри вода.

Ако тоа се експлоатирани, оваа енергија, вистинска манна од небото, ќе обезбеди Руанда со речиси непресушен извор на енергија, ослободувајќи го од грижата за енергетски потреби поврзана со нејзината развојна проекти. Таму е пилот станица за екстракција на метан за енергија.

The lake covers a total surface area of some 2,700 km2 (1,040 sq mi) and stands at a height of 1,460 metres (4,790 ft) надморска височина. Некои 1 370 км2 или 58% of the lake's waters lie within DRC borders. На посети својот кревет по долината Рифт Тоа полека расчеречување, предизвикувајќи вулканска активност во областа, и што го прави особено длабоки: its maximum depth of 480 m (1,575 ft) е рангирана петнаесеттиот во светот. Езерото е опкружен со величествената планина.

The world's tenth-largest inland island, Idjwi, лежи во езерото Киву, како што не мал остров на Tshegera, кој исто така се наоѓа во рамките на границите на Virunga Националниот парк; додека населби на својата брегот вклучуваат Bukavu, Kabare, Kalehe, Доброто и Гома во Конго и во Gisenyi, Kibuye и Cyangugu во Руанда.

Lake KivuМајчин риба вклучуваат видови на Barbus, Clarias, и Haplochromis, како и Нил Tilapia, еден од два вида позната како Тангањика сардина, беше воведен во 1959 и формира основата на нов океански зона рибарство. Во почетокот на 1990-тите, бројот на ловци на езерото беше 6,563, од кои 3,027 беа поврзани со океански рибарство и 3,536 со традиционалната рибарство. Широко распространета вооружен конфликт во околниот регион од средината на 1990-тите години резултираше со пад на рибарството жетва. 

The lake covers a total surface area of some 2,700 km2 (1,040 sq mi) and stands at a height of 1,460 metres (4,790 ft) надморска височина. Некои 1 370 км2 или 58% of the lake's waters lie within DRC borders. На посети својот кревет по долината Рифт Тоа полека расчеречување, предизвикувајќи вулканска активност во областа, и што го прави особено длабоки: its maximum depth of 480 m (1,575 ft) е рангирана петнаесеттиот во светот. Езерото е опкружен со величествената планина.

The world's tenth-largest inland island, Idjwi, лежи во езерото Киву, како што не мал остров на Tshegera, кој исто така се наоѓа во рамките на границите на Virunga Националниот парк; додека населби на својата брегот вклучуваат Bukavu, Kabare, Kalehe, Доброто и Гома во Конго и во Gisenyi, Kibuye и Cyangugu во Руанда.

Мајчин риба вклучуваат видови на Barbus, Clarias, и Haplochromis, како и Нил Tilapia, еден од два вида позната како Тангањика сардина, беше воведен во 1959 и формира основата на нов океански зона рибарство. Во почетокот на 1990-тите, бројот на ловци на езерото беше 6,563, од кои 3,027 беа поврзани со океански рибарство и 3,536 со традиционалната рибарство. Широко распространета вооружен конфликт во околниот регион од средината на 1990-тите години резултираше со пад на рибарството жетва.