RWANDA DIRECT

Akagera Игра Парк

akagera wildlife baboobКако дел од езерото Викторија регионална мозаикот од живеалишта, на Akagera Националниот парк во источна Руанда е спектакуларен пејзаж на ридови, Багрем и Combretum шумите, пасишта, и мочуришта и езера кои ги следат меандрирањето текот на Akagera реката. Паркот беше основан во 1934 за заштита на површина опфаќа 2,500 квадратни километри (965 квадратни милји) Од 1960, Паркот порано биле дел од многу поголем екосистем во која беа вклучени Уганда Kikagati Игра резерви, Езерото Mburo Националниот парк, и rangeland области на север до Katonga реката. Преку реката Akagera на исток, екосистемот проширена во Танзанија Ibanda и Rumanyika Игра резерви, со коридорите на релативно нерешените дрво и bushland поврзување на овие области на Biharamulo и Burigi Игра резерви подалеку на југ, помеѓу езерото Викторија и границата Руанда.

game in Akagera Game Park in RwandaНа Akagera-Езеро Mburo екосистем има свој карактеристичен фауна, со некои значајни случувања и отсуствата на видовите. Топи се најде тука, но hartebeest не се.. Зебра се, некогаш бројни, но никогаш не биле евидентирани во близина кралицата Елизабета Националниот парк во Albertine Рифт Уганда долина. Импала се вообичаени во екосистемот, и спектар на Импала не се преклопуваат дека на Уганда Kob, се најде во Albertine Рифт заштитени подрачја, 60 километри северозападно. Овој екосистем крие остаток население од Роан антилопа, се присутни во многу мал број во Akagera и, за жал, сега extirpated од Уганда Езеро Mburo. Повеќе од 500 видови птици биле снимени во Akagera Националниот парк, вклучувајќи го и ретки чевел-фактурирани штркот; паркот може да се пофали еден од најразновидните avifaunas на африканскиот континент.

Денес, на Akagera-Езеро Mburo екосистем е фрагментиран и неговата флора и фауна население се ограничени на мала, вознемирени енклави. И езерото Mburo Националниот парк, кој е опкружен со добиток ranches, е намалена на 371 квадратни километри. . Уганда Katonga Wildlife Reserve е исто така изолирани од околните села, и неговата флора и фауна популации се буквално extirpated. На страната Танзанија, човечки населби блокира дивиот свет коридори за Biharamulo и Burigi. На тој начин, заштита на Akagera е критично важно за зачувување на остатоците од оваа уникатна и разновидна биотски заедницата.